Într-o epocă de minciună universală, să spui adevărul este un act revoluţionar.

Escadrila albă

ESCADRILA  ALBĂ
1940 – 1945


   

La 25 Iunie 1940, la iniţiativa prinţesei Marina Stirbei, a fost înfiinţată Escadrila Sanitară cu avioane pilotate de femei. Iniţial avioanele fiind de culoarea albă a devenit mai cunoscută sub numele de Escadrila Albă, datorită scriitorului şi jurnalistului italian Curzio Malaparte care a vizitat-o imediat după înfiinţare şi a scris un articol elogios publicat în presa italiană. În timpul celui de al doilea război mondial, România a fost singura ţară din lume care a avut o escadrilă de acest fel. (Cfm. Comunicat de presă MApN nr. 183/2012).

Avea în dotare 28 de avioane, majoritatea tip RWD-13 şi RWD-13S  de producţie poloneză, dar şi de alte tipuri ca: Monospar ST-25, Potez-65 şi unul Bücker Bü-131.

Aviatoarele escadrilei au  salvat de pe front aproape 10.000 de soldati răniţi şi bolnavi. Au transportat medicamente şi materiale sanitare la unităţile din linia întâi.

După încheierea războiului şi ocuparea României de hoardele sovietice, câteva aviatoare au fost condamnate la închisoare pentru “trădare”! Trădarea a constat în salvarea mai multor soldaţi  germani, răniţi. Cele care au scăpat, au fost eliminate din aviaţie şi  marginalizate. Majoritatea aveau studii superioare şi toate erau aviatoare brevetate.

Deabia după 1989 le-au fost recunoscute meritele şi în anul 2004,  Studioul Cinematografic al Armatei Române a realizat documentarul „Escadrila Albă”, în regia regizorului Şerban Creangă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu