Într-o epocă de minciună universală, să spui adevărul este un act revoluţionar.

Marina Regală Română

Marina Regală Română 
1860 - 1947 


În anul 2020 se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Regale Române.La data de 22 Octombrie 1860, prin Înaltul Ordin de Zi nr. 173 al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a hotărât unificarea flotelor celor două ţări româneşti sub numele de Flotila de Război. În decursul timpului flota militară a României a purtat mai multe denumiri până la primul război mondial când i s-a dat titulatura de Marina Regală Română. Navele primind înaintea numelui titulatura NMS, adică Nava Majestăţii  Sale, după modelul Marii Britanii, HMS - His Majesty Ship.

Prima navă de război acţionată cu motor cu aburi a fost “ROMÂNIA” dată la apă la 2 August 1862 în portul Giurgiu, în prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Au urmat nava “Ştefan cel Mare” în 1866, canoniera “Fulgerul” în 1873, Şalupa torpiloare “Rândunica” în 1874, canoniera “Griviţa” în 1880 şi apoi  multe altele.
Nava ROMÂNIA a fost construită în anul 1857 la şantierul naval Neuburg-Kloster din Viena avea o lungime de 35m, deplasament 130 tone, propulsată cu zbaturi de un motor cu aburi de 240 CP alimentat cu cărbuni, viteza 7,5 Nd, echipaj 32 marinari. Armamentul iniţial a constat din 2 tunuri de 80mm şi patru falconete. În anul 1881 a fost înarmată cu 2 tunuri revolver Hotchkiss cu 5 ţevi rotative de 37mm şi 2 mitraliere Nordenfeld. A fost în serviciu până în jurul anului 1916. Primul comandant a fost Anton Barbieri urmat de Niculae Dumitrescu, Ioan Murgescu, Vasile Urseanu, nume binecunoscute marinarilor.

În anul 1941 flota MRR era împărţită în Divizia de Mare şi Divizia de Dunăre.
Divizia de Mare deţinea 70 de nave de luptă, printre care 4 distrugătoare, 17 vedete torpiloare şi de patrulare, 14 puitoare de mine şi dragoare, 6 nave de escortă, 1 navă spital, 3 submarine şi altele. La acestea se adăugau multe nave auxiliare. Toate au fost confiscate de URSS din care apoi ne-au înapoiat doar câteva şi acelea într-o stare jalnică.
Divizia Dunării era cea mai puternică flotă fluvială din Europa acelor ani. Deţinea 7 monitoare, 10 vedete din care 2 blindate, 5 baterii plutitoare, plus o mulţime de şalupe de patrulare înarmate şi multe alte nave auxiliare ca: şlepuri, barje, tank-uri petroliere, feriboturi, remorchere, etc. Spre exemplificare, după 23 August 1944 URSS ne-a confiscat 91 de nave fluviale de luptă şi auxiliare.

Am ţinut să marchez această aniversare, pentru ca şi cei mai tineri să ştie, că a fost o perioadă când Marina Română era o forţă.

P.S. Din păcate există unii “istorici” de sorginte militar-comunistă, care vorbesc doar de Marina Militară Română de la începuturi şi până în prezent, având alergie la celelalte denumiri. Această titulatură a fost dată marinei începând doar cu anul 1948. Aceştia uită că în cei 160 de ani de existenţă a marinei de război, România a avut la cârma ţării un Domnitor şi patru Regi şi doar 42 de ani de comunism.

Vasile Giurgiu
8 Aprilie 2020.


Canoniera ROMÂNIA în 1864.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu